آموزش دروس مطالعات علوم اجتماعي

آموزش دروس مطالعات علوم اجتماعي
مطالب مربوط به دروس دوره راهنمايي مانند تاريخ وجغرافيا و اجتماعي و مطالب جالب مانند ديگر همچون مقاله يا تحقيقات دانش آموزي پاور پووينت ها و عكس هاي آموزشي  
نويسندگان
آخرين مطالب
لینک دوستان

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان

 آموزش مطالعات علوم اجتماعي

 و آدرس

 fardanegar.LoxBlog.com

 لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





پيوندهای روزانه

منظوراز آلودگی آب، آلودگی شیمیایی، میکروبی و آلودگی با مواد زاید آب دریاچه ها، رودخانه ها، اقیانوس ها و آبهای زیرزمینی است. هنگامی که آلودگی ها به طور مستقیم یا غیر مستقیم بدون تصفیه از مواد ترکیبی مضر در آبها تخلیه می شوند، آلودگی آبها آلوده می‌شوند. آلودگی آبها بر گیاهان و ارگانیستم های زنده ای درون این آبها اثر می‌گذارند. تقریبا در همه موارد، این اثرات علاوه بر گونه های منفرد و جمعی، گروه های زیستی طبیعی را نیز تخریب می‌کند.

مقدمه

آلودگی آب یک مشکل بزرگ جهانی است که به ارزیابی مداوم و تجدیدنظر در سیاست منابع آبی در همهٔ سطوح احتیاج دارد(از آب‌های بین‌المللی تا آب‌های درون مرزی و چاه‌ها). همواره اشاره شده‌است که آلودگی آب علت مرگ و میر در سراسر جهان است، و اینکه روزانه بیش از ۱۴۰۰۰ نفر در اثر آلودگی آب می‌میرند. برآوردی نشان می‌دهد که ۷۰۰ میلیون هندی به توالت مناسب دسترسی ندارند، و روزانه ۱۰۰۰ کودک هندی از اسهال و استفراغ می‌میرد. تقریباً ۹۰ درصد از شهرهای چین از سطوح آب آلوده رنج می‌برند، و نزدیک به ۵۰۰ میلیون نفر به آب آشامیدنی دسترسی ندارند. همزمان با مسئله بحران آلودگی آب در کشوهای در حال توسعه، کشورهای صنعتی شده بخوبی با مشکلات آب مبارزه می‌کنند.

در تازه ترین گزارش در سطح ملی در خصوص کیفیت آب در آمریکا، ۴۵ درصد جویبارهای ارزیابی شده بر حسب مایل، ۴۷ درصد دریاچه های ارزیابی شده به هکتار، و ۳۲ درصد خلیج ها و مصب رودها بر حسب مایل مربع، در دسته ی آلوده رده بندی شده اند. بطور کلی، زمانی به آب لفظ آلوده اطلاق می شود که تحت تاثیر آلاینده های مرتبط با برخورد و تماس بشر قرار گرفته باشد، در حالیکه هیچ گونه استفاده انسانی، مانند آب آشامیدنی، را به همراه ندارد یا/و به منظور حمایت از اعضای جامعه هم زیستانش دستخوش یک تغییر مشخص در قابلیت هایش شده باشد، مثل ماهی ها. پدیده های طبیعی مانند آتشفشان ها، طوفان ها، و زلزله ها نیز تغییرات عظیمی را در کیفیت آب و وضعیت بوم شناختی آن باعث می شوند. 

دسته بندی

آبهای سطحی و زیرزمینی گرچه با هم مرتبطند، اما در مطالعات و دسته بندی ها دو منبع جدا درنظرگرفته می شوند.  آبهای سطحی جذب خاک می شوند و آب های زیرزمینی را پدید می آورند. برعکس آبهای زیرزمینی نیز می توانند منابع آبهای سطحی را تغذیه کنند. معمولا منابع آلودگی آبهای سطحی به دو گروه بر اساس منشاء آنها دسته بندی می شوند.


منابع محلی (نقطه ای) 

منابع نقطه ای آلودگی آب به آلودگی هایی گفته می شود که از طریق آبراهه ای از یک منبع مجزا و متمایز مانند لوله یا خندق وارد آب شوند. به عنوان نمونه هایی از این منابع در این گروه، می توان از تخلیه فاضلاب تصفیه خانه ها، فاضلاب کارخانه یا فاضلاب شهری نام برد.قانون آب پاک (CWA) ایالات متحده، منبع نقطه ای را برای اهداف نظارتی منظم تعریف می‌کند. [۸] تعریف CWA از منبع نقطه ای در سال ۱۹۸۷ اصلاح شد طوری که سیستم های فاضلاب شهری، فاضلاب صنعتی و فاضلاب ناشی از ساخت و ساز را نیز در بربگیرد.


منابع بی هدف 

آلودگی از منبع بی هدف به آلودگی های منتشری اشاره می کند که از یک منبع مجزا ناشی نمی شوند.آلودگی NPS نتیجه ی انباشته شده ای از مقادیر آلودگی است که از یک حوزه بزرگ گرد آمده اند.یک مثال معمول فرسایش ترکیب های نیتروژن از زمین های کشاورزی کود داده شده است.همچنین زه آب مواد مغذی که از جریان ورقه ای که بر زمین کشاورزی یا جنگل جاری می شود، وارد سیلاب ها می گردد نیز به عنوان مثالی از آلودگی NPS ذکر شده است. سیلاب آلوده ای که از پارکینگ ها، راه ها و بزرگراه ها شسته می شود، زه آب شهری نام دارد و گاهی اوقات تحت دسته ی آلودگی NPS قرار می گیرد.با این وجود، این سیلاب معمولا در سیستم های تخلیه سیلاب جاری می شود و از طریق لوله به آب های سطحی محلی ریخته می شود و یک منبع هدف دار است.گرچه هنگامی که چنین آبی هدایت نمی شود و مستقیما به درون زمین فرو کشیده می شود، یک منبع بی هدف خواهد بود.

 

آلودگی آب‌های زیرزمینی

بسیاری از مواد شیمیایی سمی هستند. بیمارگرها (پاتوژنها) می‌توانندزمینه‌ساز بروز بیماریهای منتقل شونده از راه آب در انسان یا حیوانِ میزبان شوند. دگرگونی شیمی فیزیک آب شامل میزان اسیدی بودن (تغییر pH)، رسانایی الکتریکی، دما، و پرغذایی است. پرغذایی افزایش غلظت مواد شیمیایی مغذی در یک زیست بوم است تا جایی که منجر به افزایش باروری گیاهی آن زیست بوم شود. بسته به میزانِ آن، پرغذایی ممکن است پیامدهای زیست محیطی نامطلوبی شامل خفگی (کم هوایی) و کاهش شدید کیفیت آب را به دنبال داشته باشد که تاثیر خود را در جمعیت ماهیها و سایر حیوانات نشان می‌دهد.

 

نیشکر و آلودگی آب

سازمان آب و برق خوزستان بر این باور است که شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی با ورود آلاینده‌ها و زهاب‌های خود یکی از آلوده کنندگان اصلی رودخانه کارون هستند. شرکت توسعه نیشکر به عنوان یکی از آلاینده‌های رودخانه کارون در ستاد جرایم دادگستری خوزستان (که آلودگی این رودخانه را به صورت ویژه از سال 88 دنبال می‌کند) نیز نام برده شده است. 


 

نیشکر در خوزستان و آلودگی کارون

سازمان آب و برق خوزستان بر این باور است که شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی با ورود آلاینده‌ها و زهاب‌های خود یکی از آلوده کنندگان اصلی رودخانه کارون هستند. شرکت توسعه نیشکر به عنوان یکی از آلاینده‌های رودخانه کارون در ستاد جرایم دادگستری خوزستان (که آلودگی این رودخانه را به صورت ویژه از سال 88 دنبال می‌کند) نیز نام برده شده است. 


پس‌آب و آلودگی

پساب های تولیدی به عنوان مهم‌ترین آلاینده نیشکر و تاثیرگذارترین بخش روی محیط اطرافش معرفی شده است. چراکه تخلیه پساب‌ها به یک محل انجام گرفته است.در ابتدای امر، پساب‌ها به رودخانه کارون تخلیه می‌شد. بعد از بحرانی شدن وضعیت رودخانه به دلیل کم آبی، پساب‌های تعدادی از واحدها به نقاط دیگر هدایت شد. پس از مدتی پس آب واحد شعیبیه (امام خمینی) به رودخانه کارون، واحد دهخدا به تالاب هورالعظیم و واحدهای شرق کارون (دعبل خزاعی، سلمان فارسی و فارابی) به تالاب شادگان تخلیه می شوند. واحدهای غرب کارون (میرزا کوچک خان و امیرکبیر) در اراضی شمال شرق خرمشهر تحت عنوان حوضچه‌های تبخیری رها می شوند که معروف شده به تالاب نیشکر.  حجم پساب‌ها بسیار زیاد و از دبی رودخانه زاینده رود در اصفهان بیشتر است. علاوه بر موجودی نمک و شوری بالا، مقداری هم نهاده‌های کشاورزی مثل علف‌کش در آنها وجود دارد. به عبارتی سالیان سال است که چندین هزار تن نمک وارد محیط از جمله رودخانه کارون می‌شود. وجود نمک علاوه بر اینکه مصرف کنندگان را تحت تاثیر قرار می‌دهد زمین‌های اطراف رودخانه را هم متاثر می‌کند.

 


خوزستان محلی نامناسب 

متخصصان محیط زیست بر این باورند که همه زمین هایی که در خوزستان به نیشکر اختصاص یافتند مناسب نبودند یا شاید در این وسعت نباید کشت صورت می گرفت. اگر فقط به نوع خاک شور جنوب اهواز توجه می شد، دیده می شد که این محل برای کشت نیشکر مناسب نبوده، زیرا هزاران سال تجمع نمک در خاک، عملاآن را برای کشاورزی نامناسب کرده. متخصصان می گویند که برای کشت در این خاک باید آبشویی خیلی قوی انجام داد (یعنی نمک خاک را به وسیله آب خارج کنند) این نمک به ناچار باید در محیط تخلیه شود و مشکل ساز می‌شود. این خاک با گذشت سال ها هنوز هم دارای شوری بالاست. گفته می شود زمین های مناسبی برای کشت انتخاب نشده اند. همچنین از یگر اعتقادات متخخصان این است که هیچ تحقیقات مناسبی راجع به مدیریت پساب انجام نشده و تنها کاری که تا الان انجام داده اند رهاسازی پساب بوده است. شوری کارون بزرگ (دز و کارون) به ویژه در آبادان و خرمشهر مساله ساز و منجر به مشکلاتی شد. با شور شدن آب این رودخانه به عنوان منبع آب شرب، مردم معترض شدند. بعد از آن تخلیه از رودخانه به تالاب شادگان صورت گرفت.

 


حرف‌های ضد و نقیض 

شرکت توسعه نیشکر مدعی است که پساب‌ها در قسمت شور تالاب تخلیه می‌شود. اما متخصصان این ادعای توسعه نیشکر را رد می‌کنند و معتقداند که کل پساب در بخش شیرین تالاب و بخش شمالی تخلیه می‌شود؛ یعنی در بهترین قسمت تالاب. آنها می گویند که عمق فاجعه هنوز خودش را خوب نشان نداده، چراکه در ظاهر به نظر می‌آید موجودی آب تالاب را بیشتر می‌کند اما در واقع به دلیل پدیده خشکسالی و کم آبی تالاب، تاثیرگذاری آب شور بر تالاب شیرین بیشتر است. همچنین در مورد تاثیر پساب‌ها در تالاب بین المللی شادگان بررسی مطالعه همه جانبه و جامعی در این مورد صورت نگرفته‌است.


مدیریت پس‌آب 


توسعه نیشکر در مقابل نقدهای طرفداران محیط زیست مدعی است هزینه‌های خیلی زیادی برای مدیریت پساب صرف کرده‌است؛ از جمله آغاز طرح ساخت کانال برای انتقال پساب به خلیج فارس. اما در مقابل حامیان محیط زیست این طرح را موفقیت آمیز نمی دانند. گفته می گویند که میلیاردها تومان برای ساخت این کانال که پساب را از واحد دعبل خُزاعی و از میان تالاب بین المللی شادگان به دریا منتقل می‌کند، هزینه و قسمت عمده آن نیز ساخته شده‌است. قرار است واحدهای شرقی از طریق این کانال به خوریات منتقل شوند و احتمالادر آینده هم واحدهای غربی اضافه می‌شوند. طرفداران محیط زیست این طرح دارای چندین مشکل می‌بینند، احتمال نشت پساب شور به تالاب، بدترین کاری که می‌توانیم انجام دهیم این است که با عبور این کانال تالاب را قطعه قطعه و به دو بخش تقسیم کنیم. مشکل دیگر، محل پذیرنده (خور موسی و خوریات) است که در کنوانسیون رامسر جزیی از تالاب بین المللی شادگان ثبت شده‌اند. در مقابل توسعه نیشکر می‌گوید که این شرکت همواره در راستای کاهش آلودگی‌ها گام برمیدارد. آنها همچنین می گویند که سطح زیر کشت اراضی این مجموعه را ۳۹۰ هزار هکتار سطح سبز دانست و گفت: این سطح قادر است سالانه یک میلیون و پنجاه هزار تن دی اکسید کربن جذب و ۷۸۰ هزار تن اکسیژن به طبیعت بازگرداند.

 

علل

آلاینده های خاصی که سبب آلودگی آب می شوند شامل طیف وسیعی از مواد شیمیایی، بیماریزا ها و تغییرات حسی و فیزیکی از قبیل افزایش دما و تغییر رنگ هستند. با اینکه بسیاری از مواد شیمیایی که در آب تنظیم می شوند به صورت طبیعی وجود دارند (کلسیم، ...سدیم، آهن، منیزیم و غیره) اما غلظت آنهاست که تعیین می کند که کدام ماده جزء طبیعی آب است و کدام آلاینده می باشد. غلظت های بالای یک جرء طبیعی آب می تواند اثرات نامطلوبی بر زندگی گیاهان و جانوران ساکن در آب داشته باشد. چیزهایی که اکسیژن آب را مصرف می کنند ممکن است مواد طبیعی از قبیل گیاهان (برگ ها یا علف ها) بوده یا مواد شیمیایی ساخته دست بشر باشند. بعضی مواد طبیعی یا ساخته بشر ممکن است سبب ایجاد کدروت در آب شده و با جلوگبری ار نفوذ نور رشد گیاهان را مختل کنند و یا در آبشش بعضی از گونه های ماهی ها رسوب کند.

 

کنترل آلودگی

فاضلاب خانگی 

۹۹٫۹ ٪ درصد آب خالص پس از استفاده به فاضلاب خانگی تیدیل می‌شود، و فقط ۰٫۱ درصد از سهم این آب را دیگر آلایندها تشکیل می‌شوند. اگرچه این مقدار آلاینده در غلظت‌های پایین یافت می‌شود با این وجود در مقیاس بزرگ (منطقه، شهر) می‌تواند خطرساز باشد.  در مناطق شهری، فاضلاب خانگی به طور معمول توسط گیاهان پاک کننده فاضلاب متمرکز تصفیه می‌شود. در ایالات متحده، بسیاری از این گیاهان توسط سازمان‌های دولت محلی، غالبا به عنوان راهکارهای عمومی تحت عنوان(POTW) در زمینه تصفیه فاضلاب خانگی ارائه می‌شوند. گیاهان پاک کننده مورد استفاده شهرداری برای کنترل آلاینده‌های متعارف نظیر BOD و جامدات معلق طراحی شده‌اند. یک طراحی خوب و سیستم برنامه ریزی شده (به عنوان مثال، تصفیه ثانویه و یا بهتر از آن) می‌تواند ۹۰ درصد و یا بیشتر از این، آلاینده‌ها را پاکسازی نماید. بعضی از گیاهان زیرسیستم‌هایی نیز جهت تشخیص مواد مغذی و عوامل بیماری زا دارند. گیاهانی که در سیستم تصفیه فاضلاب خانگی مورد استفاده شهرداری هستند برای پاکسازی آلاینده‌های سمی موجود در فاضلاب صنعتی طراحی نشده‌اند. 

شهرهایی که سرریزهای فاضلابهای بهداشتی یا سرریزهای فاضلاب‌های ترکیبی دارند، اغلب یک یا چند تمهید مهندسی بکار می‌برند تا ترشحات مضر فاضلاب کاهش یابد، از جمله:
بکارگیری یک رویکرد زیربنایی سبز جهت بهبود ظرفیت مدیریت آب‌های خروشان در کل سیستم، و کاهش سربارهای روغنی تصفیه خانه ها.

تعمیر و جایگزین کردن تجهیزات مستعمل و معیوب.
افزایش ظرفیت هیدرولیکی سیستم جمعآوری فاضلاب (بیشتر اوقات گزینهی خیلی گرانی است).

یک خانوار یا کسب وکاری که توسط یک تصفیهخانه شهری به خدمت گرفته شده باشد ممکن است دارای یک مخزن فاضلاب باشد که آب‌های آلوده را تصفیه کرده و به درون خاک می‌ریزد. به همین ترتیب، آب‌های آلوده خانگی را می‌توان به یک سیستم تصفیه خصوصی در همان نزدیکی فرستاد (مانند آنچه در اجتماع روستایی وجود دارد).

 

منابع

 

  1. Pink, Daniel H. (April 19, 2006). «Investing in Tomorrow's Liquid Gold». Yahoo. http://finance.yahoo.com/columnist/article/trenddesk/3748
  2. West, Larry (March 26, 2006). «World Water Day: A Billion People Worldwide Lack Safe Drinking Water». About. http://environment.about.com/od/environmentalevents/a/waterdayqa.htm.
  3. ↑ «A special report on India: Creaking, groaning: Infrastructure is India’s biggest handicap». The Economist. ۱۱ December 2008. http://www.economist.com/specialreports/displaystory.cfm?story_id=12749787.
  4. ↑ «China says water pollution so severe that cities could lack safe supplies». Chinadaily.com.cn. ۲۰۰۵-۰۶-۰۷.
  5. ↑ «As China Roars, Pollution Reaches Deadly Extremes». The New York Times. August 26, 2007.
  6. United States Environmental Protection Agency (EPA). Washington, DC. "The National Water Quality Inventory: Report to Congress for the 2002 Reporting Cycle – A Profile." October 2007. Fact Sheet No. EPA 841-F-07-003.
  7. a b United States Geological Survey (USGS). Denver, CO. "Ground Water and Surface Water: A Single Resource." USGS Circular 1139. 1998
  8. Clean Water Act, section 502(14), 33 U.S.C. § 1362 (14).
  9. CWA section 402(p), 33 U.S.C. § 1342(p)
  10. C. Michael Hogan (۲۰۱۰). «Water pollution.». Encyclopedia of Earth. Topic ed. Mark McGinley; ed. in chief C. Cleveland. National Council on Science and the Environment, Washington, DC.
  11. ↑ خبرگزاري فارس
  12. ↑ خبرگزاري فارس
  13. ↑ تابناک
  14. ↑ تابناک
  15. ↑ شوشان
  16. EPA. "Protecting Water Quality from Agricultural Runoff." Fact Sheet No. EPA-841-F-05-001. March 2005.
  17. ↑ # «Environmental works: types of sewage.Encyclopaedia Britannica Online. N.p. , ۲۰۰۹. Web. ۹ October 2009.
  18. EPA (۲۰۰۴).»Primer for Municipal Wastewater Treatment Systems." Document No. EPA ۸۳۲-R-۰۴-۰۰۱.
  19. EPA. «Green Infrastructure Case Studies: Philadelphia.» December ۹, ۲۰۰۸
  20. EPA. «Report to Congress: Impacts and Control of CSOs and SSOs.» August 2004. Document No. EPA-۸۳۳-R-۰۴-۰۰۱.

 


 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیالودگی ابعللکنترلمدیریتنیشکر
[ ] [ 12:54 ] [ فردانگار ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

بنده شجاعي فرد دبير رشته مطالعات علوم اجتماعي هستم.در اينجا شما مطالب جذاب درباره دروس رشته مطالعات علوم اجتماعي خواهيد يافت كه هم براي دانش آموزان و معلمان و ساير افراد علاقه مند مي تواند مفيد و آموزنده باشد.
امکانات وب
میهن بلاگ